חזרה

אולטראסאונד אנדוסקופי - EUS

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב

מערכת העיכול שלנו היא למעשה צינור חלול, גדול וארוך שעובר במרכז הגוף. בעוד שאיברים אחרים, כמו העיניים, חשופים לעולם, רובם המוחלט של חלקי מערכת העיכול 'מוסתרים' בתוך הגוף ולכן מאתגר לבדוק אותם בצורה יסודית ללא אמצעים מיוחדים.
אחת השיטות לבדיקה של מערכת העיכול היא באמצעות אנדוסקופ, צינור דק וגמיש עם מצלמה בקצהו. הכנסה של האנדוסקופ דרך הפה או פי הטבעת מאפשרת לבחון חלקים גדולים ממערכת העיכול.
אולטרסאונד אנדוסקופי הוא אמצעי מתקדם יותר המאפשר בחינה של איברי מערכת העיכול, כמו גם האיברים הסמוכים בעזרת מכשיר אולטרה-סאונד המורכב על האנדוסקופ בנוסף מצלמה.

מתי מבצעים בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי?

בדיקת EUS מתבצעת במקרים רבים על מנת לבדוק אם תהליך שאינו תקין באחד המבנים הסמוכים למערכת העיכול. תהליכים אלו יכולים לכלול גידולים או דלקות של הלבלב, קשריות הלימפה או תהליכים פנימיים בקירות צינור העיכול עצמו. כמו כן, ייתכן שיומלץ על ביצוע הבדיקה עקב חשש לחסימה של דרכי המרה והלבלב.

בדיקת EUS מאפשרת לבחון את מידת ההתפשטות של תהליך מסוים ולבדוק אילו מבנים סמוכים מעורבים בו. בנוסף, הבדיקה מאפשרת נטילת דגימה מגוש, הקרויה ביופסיה. את הדגימה ניתן לשלוח למעבדה לביצוע של בדיקות נוספות.

 

איך בדיקת EUS מתבצעת?

בדיקת EUS נעשית תחת טשטוש, על מנת למנוע אי נוחות. במהלך הטשטוש תנמנמו ולא תזכרו את הבדיקה.
בדרך כלל, הבדיקה מתרחשת בשכיבה על הצד. לאחר תחילת השפעת הטשטוש, יחדיר הרופא/ה בעדינות צינור דק דרך הלוע או פי הטבעת כדי לאפשר גישה אל חלקי מערכת העיכול. האנדוסקופ, ועליו האולטרה-סאונד, יוכוון אל אזור המטרה של הבדיקה, ואז ישדר את התמונות אל מסך שנמצא בחדר. בנוסף, ייתכן ותלקח ביופסיה (דגימה קטנה) על ידי מחט זעירה שתוחדר דרך הצינור.
הבדיקה צפויה להיערך בין שעה לשעתיים, כתלות במיקום הבדיקה.

הכנה לבדיקה

ייתכן ויהיה צורך בהפסקה או בשינוי של הטיפול התרופתי בימים שלפני הבדיקה. כמו כן, ייתכן ותתבקשו ליטול תרופה או תכשיר מיוחד בימים שלפני הבדיקה, כתלות באזור במערכת העיכול .
בדיקת האולטרסאונד האנדוסקופי מתקיימת תחת טשטוש, שלאחריו לא תוכלו לנהוג. לשם כך, וודאו מראש שיש לכם מלווה שיוכל להסיע אתכם הביתה בתום הבדיקה.

יש להגיע לבדיקה לאחר צום. הצוות הרפואי והסיעודי יסביר לכם על הצורך בצום.

 

התאוששות, סיבוכים וסיכויי הצלחה

לאחר הבדיקה תילקחו לחדר התאוששות, בו תשהו יחד עם המלווה שלכם עד להתפוגגות השפעת הטשטוש. ניתן יהיה לאכול ולשתות בהתאם להנחיות הצוות. במידה שנלקחה ביופסיה ייתכן ויהיה צורך בהשגחה ארוכה יותר.
לקראת השחרור, הרופא/ה ידון איתכם בתוצאות הבדיקה ויעניק לכם הוראות להמשך. אם נלקחה דגימה במהלך הבדיקה, תוצאות הביופסיה יישלחו אליכם בהמשך.

כדי לקבל תמונה ברורה במהלך הבדיקה, נעשה שימוש באוויר או בנוזלים לשם ניפוח צינור העיכול. כתוצאה מכך, יכול להתפתח תחושת נפיחות באזור הבטן לאחר הבדיקה. כמו כן, אם נלקחה ביופסיה ייתכן דימום קל ממערכת העיכול.
לבדיקת ה-EUS סיכויי הצלחה גבוהים. עם זאת, ישנם מקרים מעטים שבהם יתכנו סיבוכים. סיבוכים אלו כוללים, בין השאר, כאבים, דלקת בלבלב, דימומים, דלקת, וניקוב המעי. הצוות יסביר לכם על הסיבוכים לפני ביצוע הפעולה .

 

נשמח לעמוד לשירותכם

שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.

 

שדות המסומנים ב* הינם שדות חובה

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב