חזרה

אנדוסקופיה של דרכי המרה והלבלב (ERCP)

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב

הפרעה בדרכי המרה, הכבד והלבלב יכולה להיות מלווה בכאבי בטן, בצהבת, בירידה במשקל או בתלונות אחרות. אפשרויות הטיפול בחסימה שכזו תלויות בגורם ההפרעה: חסימה או אבנים בדרכי המרה והלבלב, דליפה מהצינורות, גידול או זיהום.

ישנן שיטות אבחון שונות לחסימה של דרכי המרה והלבלב.

ERCP (Endoscopic retrograde cholangiopancreatography) היא בדיקה לאבחון מצב הצינוריות, כמו גם לטיפול מידי בחלק מגורמי החסימה, וזאת בעזרת שימוש בצינור דק וגמיש ובהדמיה שדומה לבדיקת רנטגן.

מתי מבצעים בדיקת ERCP?

ייתכן שיומלץ לבצע ERCP לצורך אבחון וטיפול בבעיות בדרכי המרה והלבלב. בעיות אלה יכולות להתעורר עקב מחלה של הכבד, כיס המרה ודרכי המרה או הלבלב וצינורות הלבלב.
לעיתים, תוצאות של בדיקות דם, אולטרה-סאונד או בדיקת CT יכולות להצביע על בעיות אפשריות באיברים אלה. גם תסמינים שונים יכולים להעלות חשד לבעיות אפשריות במרה, בכבד ובלבלב. תסמינים אלו כוללים הופעת גוון צהוב בעיניים או בעור, צואה בהירה ושתן כהה.

איך מבצעים בדיקת ERCP?

בדיקת ה-ERCP מתבצעת תחת טשטוש, כך שלא תהיו בהכרה מלאה או תחושו כאב משמעותי במהלך הפעולה. במהלך הבדיקה, האנדוסקופ (צינור גמיש עם מצלמה זעירה בסופו) מוחדר דרך הפה ללא צורך בחתכים חיצוניים על העור.

האנדוסקופ יוחדר עד לתריסריון, חלקו הראשון של המעי, שם ממוקם פתח צינורית המרה והלבלב (הנקרא גם פפילה). בשלב זה, תושחל דרך האנדוסקופ צינורית צרה אשר תוחדר דרך הפפילה אל תוך צינורית המרה. באמצעות הצינורית יוזרק חומר ניגוד אשר יאפשר קבלת תמונה של אזור הבדיקה בצילום רנטגן שמתבצע במסגרת הבדיקה. בנוסף, ייתכן ויבוצעו פעולות טיפוליות נוספות.
בדיקת ERCP יכולה לארוך בין חצי שעה לשעה, כתלות בטיפול אותו מבצעים במהלכה.

איך מתכוננים לבדיקת ERCP?

אל הבדיקה תתבקשו להגיע לאחר צום, בהתאם להנחיית הצוות הרפואי. ייתכן ותקבלו הנחיות מיוחדות לגבי אכילה ביום-יומיים שלפני הבדיקה. כמו כן, ייתכן שתתבקשו לעשות שינויים בטיפול התרופתי הקבוע שלכם ולבצע בדיקות שונות כהכנה לפעולה.

התאוששות מ-ERCP

בסיום הבדיקה תועברו לחדר התאוששות עד להתפוגגות השפעת הטשטוש. אכילה ושתייה תתאפשר לפי הנחיות הצוות והתרשמותו ממצבכם.
לפני השחרור, תקבלו את דו"ח הבדיקה ותשוחחו עם הרופא/ה לגבי המשך בירור וטיפול. מכיוון שהבדיקה מתבצעת בטשטוש, לאחר הבדיקה לא תוכלו לנהוג, ולכן מומלץ שתוודאו מראש שיש לכם למלווה ליום הבדיקה.

לבדיקת ה-ERCP ישנם סיכויי הצלחה של כ-90%. כמו כל פעולה רפואית, גם ל-ERCP עלולים להיות סיבוכים. סיבוכים אפשריים של הפעולה כוללים דלקת של הלבלב (פנקריאטיטיס), דימום או התנקבות המעי. הצוות יסביר לך על הסיבוכים האפשריים לפני הפעולה.

נשמח לעמוד לשירותכם

שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.

 

שדות המסומנים ב* הינם שדות חובה

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב