חזרה

בקע טבורי אצל ילדים

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב

בקע טבורי בתינוקות ובפעוטות הוא תופעה שכיחה למדי, שלרוב נפתרת מעצמה עד גיל שנתיים. לעומת זאת, במבוגרים מדובר בבקע שנוצר עקב עלייה בלחץ התוך בטני – מצב שמופיע לדוגמה בהריון, במיימת (הצטברות נוזלים בחלל הבטן) שיעול כבד או בהשמנה.

מדובר בממצא שכיח המתגלה ב-25-50% מהאוכלוסייה על-ידי בדיקה גופנית או בבדיקת אולטרסאונד. הממצא שכיח פי 3 בנשים מאשר בגברים.

מתי יש לנתח בקע טבורי?

בקע טבורי ללא תסמינים, לא יהיה צורך בניתוח.

תסמינים של בקע טבורי עלולים לכלול רגישות בעת מגע. הסכנה המשמעותית ביותר עבור בקע היא מצב של חנק (סטרנגולציה) בו תוכן הבקע, שנמצא במקום צר ולא תקין, עובר נמק בגלל הפגיעה באספקת הדם.

ניתוח של בקע שעבר חנק מהווה מצב חירום. במקרה של בקע עם תסמינים או של בקע גדול עם סכנה לחנק, מומלץ לרוב לעבור ניתוח אלקטיבי (שאינו חירום) לתיקון הבקע.

מהלך הניתוח

ניתן לעבור ניתוח לתיקון בקע טבורי בגישה פתוחה או בגישה לפרוסקופית.
בגישה הפתוחה החתך מתבצע מעל שק הבקע או בסמוך לטבור.
במקרה של בקע גדול מומלץ לשים בנוסף רשת (mesh). הרשת מסייעת לחזק את דופן הבטן, ולהקטין את שעור החזרה של הבקע הטבורי בהמשך.

גישה לפרוסקופית מומלצת בעיקר במקרים של בקע הגדול מ-4 ס״מ, עם חשד למספר פגמים בדופן הבטן שהובילו לבקע, או במטופלים עם גישה מורכבת לדופן הבטן. 

הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה או אזורית.

הכנה לפני הניתוח

יש לעבור הערכה על ידי הרופא/ה המנתח/ת לפני הניתוח, בין היתר כדי לקבוע את גודל הבקע, מידת החומרה שלו ורמת הסיכון הכרוכה בניתוח והגישה הניתוחית.
דרושה הערכה מקדימה המרדים/ה. והכנת החולה לסוג ההרדמה ומחלות רקע.
לעיתים יש לבצע בדיקות דם שכוללות ספירת דם וביוכימיה. במקרים מסוימים יידרשו בדיקות נוספות בהתאם לגיל ולמצב הרפואי של המטופל/ת.

התאוששות מהניתוח

לרוב ניתן לחזור הביתה ביום הניתוח ובמקרים מורכבים רפואית או מטופלים שלא מצליחים לאכול ולשתות באפן סדיר לאחר הניתוח יהיה אישפוז ממושך יותר.
כאבים באזור הניתוח שתמשך עד שבועיים. ונפיחות באזור הניתוח עשויה להמשך אף מספר שבועות. מומלץ לקחת משככי כאבים לפי הצורך ולהימנע מלבישת בגדים שילחצו על אזור הניתוח. כמו כן, חשוב לשמור על תזונה עשירה בסיבים ושתיה מרובה של מים כדי להימנע מעצירות: עצירות גורמת לעליה בלחץ התוך בטני ויכולה לגרום לכאבים באזור הניתוח.

בדרך כלל ניתן לחזור לעבודה בתוך שבוע עד שבועיים מהניתוח. פעילות גופנית קלה יכולה לסייע להתאוששות, אולם כדאי להימנע מהרמת משאות כבדים לפחות 4-6 שבועות מהניתוח.

שיעורי ההצלחה מהניתוח נחשבים לגבוהים ועם סיכויים נמוכים לחזרה של הבקע בהמשך.

סיבוכים אפשריים לאחר ניתוח לתיקון הבקע

הסיבוכים נדירים יחסית אך תלויים במידה רבה בגודל הבקע ובקיומם של מחלות נילוות. הסיבוכים עיקריים כוללים בין היתר דימום או זיהום באזור פצע הניתוח.

במקרים בהם הותקנה רשת, הסיכוי לזיהום הרשת שידרוש את הוצאתה בניתוח חוזר הוא נמוך מאוד.

נשמח לעמוד לשירותכם

שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.

 

שדות המסומנים ב* הינם שדות חובה

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב