חזרה

כריתת לשון

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב

הלשון היא שריר באורך של כ-8 ס״מ המשתרע מבסיס הגרון (האורופרינקס) עד לקצה חלל הפה. הלשון מסייעת, בין היתר, לאכילה, לנשימה ולדיבור שלנו.

מחלות ממאירות (סרטניות) בחלל הפה והצוואר עלולות לערב את הלשון. במקרים אלו כריתת לשון חלקית או מלאה עשויה להיות חלק מהטיפול במחלה.

מתי יש לעבור כריתת לשון?

כריתת לשון, חלקית או מלאה, משמשת בעיקר כטיפול בסרטן הלשון. עם זאת מצבים אונקולוגיים נוספים – כמו גידול של רצפת הפה או סרטן הלוע – עלולים גם הם לערב את הלשון. ההחלטה על כריתת לשון חלקית או מלאה נעשית בהתאם להיקף מעורבות רקמת הלשון במחלה.

ההחלטה על כריתת לשון כחלק מהניתוח האונקולוגי יכולה להתבצע כשילוב של טיפולים מקדימים או נלווים.

מהלך הניתוח

כריתת הלשון יכולה להתבצע במספר גישות, כתלות בגודל הגידול ובמיקומו. בגידולים קדמיים ניתן להשתמש בגישה קדמית (דרך הפה), בעוד שגידולים אחרים דורשים ביצוע פתח בצוואר או דרך עצם הלסת התחתונה (המנדיבולה).

לאחר מכן יוסר מהלשון החלק שמעורב במחלה. במקרה של כריתה מלאה לעיתים יש צורך בכריתת מבנים נוספים, לרבות שרירים, עצמות ורקמות סמוכות נוספות.

לעיתים מתבצעות פרוצדורות נוספות לאחר הכריתה כמו צנרור קבוע של דרכי האויר (טרכאוסטומיה), ניתוח אזור הצוואר וקשריות הלימפה הסמוכות, או שחזור ראשוני של הלשון שנכרתה.

הניתוח מתבצע תחת הרדמה מלאה ואורכו משתנה בהתאם לגודל הגידול ולמיקומו.

הכנה לפני הניתוח

הערכה מקיפה על ידי רופא/ת אף-אוזן-גרון, לעיתים יחד עם הערכה אונקולוג/ית, נחוצה על מנת לקבוע את היקף הניתוח ואת הגישה הרצויה. יש לעבור הערכת מרדים/ה בנוסף לכך, ולהימצא בצום על פי הנחיות הצוות.

התאוששות לאחר כריתת לשון מלאה או חלקית

קצב ההתאוששות תלוי בין היתר בהיקף הכריתה ובתגובה האישית של כל מטופל/ת. לרוב יש להישאר באשפוז למשך כמה לילות לפני השחרור הביתה. בין היתר, הליווי באשפוז יאפשר לך להתרגל לשינויים בתזונה ובנשימה. ייתכן כי בהתחלה תעזר/י בזונדה (צינור הזנה) עד שתוכל/י לבלוע מזון שוב.

לאחר הניתוח ניתן להיעזר בקלינאי/ת תקשורת על מנת לשפר את יכולות הדיבור והבליעה, אשר עלולות להשתנות באפן ניכר.

לפני שחרורך חשוב לתאם את המשך המעקב ו/או הטיפול הנחוצים.

סיבוכים אפשריים

תיתכן התפתחות של דימום או זיהום באזור הכריתה לאחר הניתוח. כמו כן, כיוון שאזור חלל הפה מעורב בנשימה, בבליעה ובדיבור, סיבוכים שונים במהלך כריתת לשון עלולים לפגוע בכל אחד מאלה.

קשיים מתמשכים באכילה ובבליעה עלולים להוביל לחסרים תזונתיים ולירידה במשקל.

בנוסף, תיתכן חזרה מקומית או מפושטת של המחלה גם לאחר כריתת הגידול. על כן חשוב להישאר במעקב אונקולוגי ולהשלים את הטיפול לפי הצורך.

נשמח לעמוד לשירותכם

שעות הפעילות של מרכז השירות והמידע: ימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:30
טלפון: 03-7752000. בנוסף ניתן להשאיר פרטים בטופס יצירת הקשר באתר
ונציגנו יחזרו אליך בהקדם.

 

שדות המסומנים ב* הינם שדות חובה

חייגו עכשיו
  • טלפון
    03-775-2000
  • כתבו לנו
  • בקרו אותנו
    פארק עתידים, בניין מספר 3, תל אביב